Домакиня
Блог

Полезни съвети за домакинята

Споделете с приятели :)

Оценка:

Добрите резултати при приготвянето на храната идват с доброто настроение, а то не е непрестанен спътник на човека. Добрата музика обаче влияе върху настроението. Ето защо любимата мелодия ще окаже своето благотворно въздействие.

За да се пести време, трябва да се пазарува в по-голямо количество-захар, брашно, консерви, олио и др.

Салатите, марулите, пресният лук , чесън и репичките се запазват свежи до три дни, като се изчистят, измият и се поставят в найлонов плик или похлупена тенджера в хладилник.

Маслините се попарват с вряла вода, отцеждат се, подсушават се върху кърпа, нареждат се в буркан и се заливат с олио. Държат се на хладно място. Така се запазват 5-6 месеца.

Сиренето се запазва най-добре, като се нареже на парчета и се нареди в дълбок съд.
Прибавя се сол /1 супена лъжица на 1 кг сирене/ и се налива вода, докато сиренето се покрие. Похлупва се и се държи на хладно.

Хлябът се запазва най-добре в обикновена книжна кесия.

Костите се запазват в найлонов плик в камерата на хладилника, но не повече от няколко дни.

При по-дълго пътуване сиренето може да се запази свежо 10-15 дни, без да изсъхва и да променя вкуса си, като се завива в обикновена  амбалажна хартия, слага се в найлонов плик и се опакова добре, за да не изтече саламурата.

Ястията трябва да се разбъркват с дървена лъжица, за да не надраскват съдовете и да не се смачкват продуктите.

При варене трябва да се подбират еднакво големи картофи, в противен случай една част от тях се сваряват, а другите остават сурови.

Добре е пърженето на риба и печенето на чушки да става на проветриво място, тъй като миризмата остава за дълго в кухнята.

Салатите трябва да се приготвят в по-големи и дълбоки съдове, за да могат добре да се разбъркват.

Повторно ястията трябва да се затоплят на по-слаб огън, за да не загорят или да не изври водата, при което стават солени. Не се затопля цялото ястие, а само необходимите порции.

Всички салати от пресни зеленчуци трябва да се посоляват малко преди сервирането, тъй като от солта омекват, разводняват се и губят част от вкусовите си качества.

Докато се приготвят ястията, на печката винаги трябва да има съд с топла вода, за да се долива, ако е необходимо.

Поддържането на съдовете чисти подобрява хигиената в дома, а подреждането им, доставя естетичеко удоволствие.

Когато се пържи, всички съдове, които не са необходими при приготвяне на ястието, трябва да се свалят от готварската печка, за да не се замърсяват от пръските мазнина.

За да се пести време, мазнината, която пръска от тигана върху готварската печка, трябва да се избърсва веднага с влажна кърпа.

За да не се скъсява животът на електрическата плоча, тя не бива да се оставя празна, ако е гореща. Ако готовото ястие трябва да се свали от огъня, може да се постави отгоре съд със студена вода.

Върху загрята електрическа плоча не бива да се поставят мокри съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.