Риба месо
Блог

Риба – съхранение, подготвяне и приготвяне

Оценка:

Споделете с приятели 🙂

Рибата се размразява на стайна температура, без да се остави да се размекне. Във водата се размразява само голяма и цяла риба, като във водата се добавя малко сол.

За да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. Ако люспите се чистят трудно, рибата се потопява за минутка във вряща вода, или се полива с оцет.

Рибата се чисти и мие под студена течаща вода.
След като бъде изчистена и измита, рибата се подсушава с кърпа, намазва се с лимонов сок и се оставя за 15 минути в хладилника.

Рибата няма да има неприятна миризма на тиня, ако в устата и се капне малко оцет.

За обезсоляване на рибата се оставя под течаща вода или се поставя да покисне във вода с оцет – 2 лъжици оцет на 1 кг риба.

За варене се избира едра и тлъста риба, като във водата освен предварително сварените корени и подправки се прибавят и няколко капки лимонов сок или оцет. Рибата се вари в подсолена вода – така се запазват вкусът, ароматът и хранителните и качества. От момента на завирането рибата се вари 5-10 минути в зависимост от големината и. Вместо лимонов сок или оцет във водата може да се добави 1 чаша прясно мляко – така месото на рибата става по-крехко и бяло, а миризмата и – по-слаба.

Мазнината (растителна), в която се пържи рибата, не трябва да бъде вряла, а само сгорещена. Във вряла мазнина рибата не може да се изпържи отвътре.

Миризмата на тиган, в който се пържи риба, се отстранява, като в него се сложи да поври вода с оцет.

Във фурната рибата се пече при 250-280 градусе 30-50 минути, в зависимост от дебелината и.

Преди печене на скара, рибата се намазва отвън с олио, а по-постните риби се киснат в прясно мляко, овалват се в брашно и пак се намазват с олио.

Мидите се познават дали са пресни, ако се отварят веднага щом заврят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *