бульон обикновен
Супи

Обикновен бульон

Оценка:

Споделете с приятели 🙂

Продукти:

Говежди бут
Черен пипер
2 моркова
Половин глава целина
2-3 магданозени коренчета
Корен от пащърнак
1 глава лук
Зелени листа от праз лук
Целина
Магданоз

Начин на приготвяне:

Вземете месото от опашната част на говежди бут. В съотношение 2/3 месце добавете 1/3 кости и малко от тлъстинката. Необходими са ви 200 грама месо и тръбести кости. Насечете костите на парченца и изплакнити месото в студена вода. Нарежете месото на големи късове като за пример един килограм месо се реже на 2-3 къса. Залейте костите обилно със студена вода, по 400 грама на порция и ги сложете на силен огън, докато заврат. Добавете и останалото месо до завирането му. След второто завиране оберете пяната от бульона с решетеста лъжица.
Посолете бульона  и го оставете да поври бавно още максимум 3 часа. 10-15 зрънца черен пипер се добавят след 2 часа, докато се вари, заедно с 2 моркова, половинка целина, 2 до 3 магданозени корена, коренче пащърнак и една глава лук. Зеленчуците трябва да са изчистени и измити, цели и разполовени. По желание рукът може да е разрязан напреки на 2 половинки и да е запечен на печката. За вкус можете да добавите зелени листа от праз, магданоз и целина, които се прибавят и врат с корените.
Когато сложите зеленчука, бульонът се захлупва и се доварява веча на по-слаб огън до омекване на месото. Докато се доварява се маха пяната още 2-3 пъти. След като го махнете от котлона го оставете да се утаи за 15 минутки и го прецедете през сито.
Обикновеният бульон е идеална основа за приготвянето на всякакви супи.

 

*Снимката има илюстративен характер

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *